SÄHKÖ- JA VESILASKUTUS

SÄHKÖLASKUTUS

Sähkön laskutuksessa on käytössä erilaisia tapoja:

- Yleisin tapa varsinkin uudemmissa taloissa on, että huoneiston haltija tekee sähkösopimuksen suoraan sähköyhtiön kanssa.  Muistathan ilmoittaa muutostasi siis sähköyhtiölle.

- Toinen tapa on, että asunnossa on sähkömittari ja taloyhtiö laskuttaa asukasta mittarikulutuksen mukaan suoraan 3-4 kuukauden välein.

- Kolmas tapa on, että sähkökulutus voidaan periä myös arvioidun kulutuksen mukaista vastaavana sähköennakkona kuukausittain ja tehdään mittarilukemiin perustuva tasauslasku yleensä vuodenvaihteessa tai osakkeenomistajan vaihtuessa. Laskutushinta on taloyhtiön solmiman sähkösopimuksen mukainen.

Sähköennakko peritään ja tasauslasku tehdään aina osakkeenomistajalle, joka voi periä ne edelleen vuokralaiseltaan. Tasauslasku voidaan pyydettäessä tehdä myös vuokralaisen vaihtuessa.

- Neljäs tapa on, että huoneistokohtaisia sähkömittareita ei ole, vaan sähkö on sisällytetty hoitovastikkeeseen.

VESILASKUTUS

Yleisintä on, että vedestä peritään kiinteää vesimaksua, jonka määräytymisperusteet ovat taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä. Perusteena on usein asunnon asukkaiden lukumäärä. Maksu vahvistetaan tavallisesti yhtiökokouksessa vuodeksi kerrallaan.

Monissa yhtiöissä on huoneistokohtaiset vesimittarit, jolloin laskutus tapahtuu niiden mukaan. Tällöin laskutuskäytäntö voi olla 3-4 kuukauden välein tapahtuva kulutuksen mukainen laskutus tai peritään kuukausiennakkoa ja tehdään tasauslasku vuodenvaihteessa tai osakkeenomistajan vaihtuessa.

Laskutushinta on paikallisen vesilaitoksen perimien taksojen mukainen ja lämpimän veden hintaan lisätään veden lämmityskulut.

Image