Sähkö- ja vesilaskutus
Sähkölaskutus
- Yleisin tapa varsinkin uudemmissa taloissa on, että huoneiston haltija tekee sähkösopimuksen suoraan sähköyhtiön kanssa.
- Toinen tapa on, että asunnossa on sähkömittari ja taloyhtiö laskuttaa asukasta mittarikulutuksen mukaan suoraan 3-4 kuukauden välein.
- Kolmas tapa on, että kulutuksesta peritään arvioidun mukaista sähköennakkona kuukausittain ja tehdään tasauslasku vuosittain tai osakkeenomistajan vaihtuessa. Laskutushinta on taloyhtiön solmiman sähkösopimuksen mukainen.
Ennakko peritään ja tasauslasku tehdään aina osakkeenomistajalle, joka voi periä ne edelleen vuokralaiseltaan.
Vesilaskutus
Melko yleisesti vedestä peritään kiinteää vesimaksua, jonka määräytymisperusteet ovat taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä. Perusteena on usein asunnon asukkaiden lukumäärä. Maksu vahvistetaan tavallisesti yhtiökokouksessa vuodeksi kerrallaan.
Monissa yhtiöissä on huoneistokohtaiset vesimittarit, jolloin laskutus tapahtuu niiden mukaan. Tällöin laskutuskäytäntö voi olla 3-4 kuukauden välein tapahtuva kulutuksen mukainen laskutus tai peritään kuukausiennakkoa ja tehdään tasauslasku vuodenvaihteessa tai osakkeenomistajan vaihtuessa.
Laskutushinta on paikallisen vesilaitoksen perimien taksojen mukainen ja lämpimän veden hintaan lisätään veden lämmityskulut.
